Viet Cong draait warm voor de zomerfestivals

10 februari 2015,
Paradiso, Amsterdam.

De bovenzaal van Paradiso is afgeladen vol. Voorprogramma Absolutely Free krijgt bijval voor een aardige set rockmuziek overgoten met elektronica. Tijdens het ombouwen voor het optreden vanViet Cong draagt vocalist en bassist Matt Flegel vier grote glazen bier het podium op. Hij lijkt te willen zeggen dat niet alleen het publiek zich gaat vermaken het komende uur. Bandlid Mike Wallace is als laatste bezig met het afstellen van drums en bekkens. Na een slok en kort overleg met de geluidsman gaat hij de overige leden van de groep halen.
Matt Flegel en Mike Wallace speelden samen in de postpunkgroep Women. Deze band uit Calgary, USA speelde, zo viel in diverse bladen te lezen: “Zonnige Beach Boys-popmuziek die in een verkeerd en donker steegje ernstig toegetakeld was.” Women stopte na muzikale meningsverschillen. Viet Cong musiceert in dezelfde steeg en speelt lofi-rockmuziek waarbij de kartelrandjes in elk nummer duidelijk hoorbaar zijn.

Flegel stelt bij aanvang van het concert eerst even iedereen voor. Zo is gitarist Scott Munro ziekenbroeder en heeft hij zelf succesvol een juristenopleiding afgerond. Na deze inleidende woorden zet gitarist Daniel Chistiansen ‘Unconscious Melody’ in. Er worden nummers gespeeld van het debuut Cassette en van de zojuist verschenen langspeler Viet Cong. Cassette verscheen in 2013 – inderdaad – op cassette. Achter in de zaal op de tafel met merchandise van de groep zijn de releases te koop. Het is de vraag wie van de bezoekers thuis nog cassettes kan draaien, maar voor zes euro gaan er ‘s avonds toch flink veel bezoekers naar huis met het zeer goed ontvangen debuut. Tijdens het concert valt op hoe goed de bandleden op elkaar zijn ingespeeld. Er is geen setlist en na een kort bedankje zet de groep een volgend nummer in. Duidelijk is dat Viet Cong door de vele optredens een geoliede machine is geworden.
Ook in 2014 speelde de groep in Nederland. De postpunk werd hier en daar als herrie en kil lawaai weggezet. De zwartgallige teksten van Flegel werden nihilistisch en negatief genoemd. Na een jaar toeren heeft de groep aan kwaliteit gewonnen. In de warme bovenzaal is er geen sprake van koude muziek. De invloeden van Guided by Voices, Gang of Four, Bauhaus en Joy Division zijn hoorbaar, maar overheersen niet. In songs als ‘Silhouettes’ en ‘Continental Shelf’ bewijst het kwartet met een harde geluidsmuur verder te zijn dan het kopiëren van voorbeelden. ‘Continental Shelf’ is tussen alle prachtnummers een hoogtepunt. Christansen speelt een geweldige riff, de rest van de groep sluit aan en elk kartelrandje krijgt een prachtige plek in een nummer met hitpotentie. Afsluiter ‘Death’ is in een ruim tien minuten durende versie een hard en weergaloos slot. Viet Cong komt in mei terug voor een optreden in de Amsterdamse Bitterzoet en komende zomer zal de groep op veel festivals te horen zijn. Viet Cong is er klaar voor!

Beeld: Bob Siers

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>